.

WNĘTRZA SYLWII STRZELECKIEJ

WNĘTRZA DOMU W WICIEJOWIE

HOL I JADALNIA
.
.
.
.
.
.
.
.
TOALETA I KUCHNIA
.
.
.
.
.
.
.
SALON
.
.
.
.
.
SYPIALNIA I ŁAZIENKA
.
.
.
.
.
.
.
STREFA DZIECI
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

"…dom rodzinny, klimatyczny, przytulny, kolorowy, wesoły, swobodny. Wnętrza ciepłe, wiejskie nie reprezentacyjne, bez zbędnych, wykwintnych dekoracji…"
Dom o powierzchni ponad 400 m kw. zbudowany jest na wsi, na rozległej działce nad rzeczką Mienią, w okolicach Mińska Mazowieckiego. Przeznaczony jest dla rodziny z czwórką małych dzieci. Potrzeby estetyczne i funkcjonalne każdego z domowników zostały zgodnie i jednoznacznie określone. Porównanie tych potrzeb stało się bezpośrednim punktem wyjścia do stworzenia ogólnej idei wystroju wnętrz, a zaakceptowane rozwiązania architektoniczne ukierunkowały pomysł.
Konfrontacja dwóch osobowości i dwóch różnych temperamentów właścicieli domu dała w efekcie pomysł na wnętrza ciepłe i przytulne, ale jednocześnie proste, skromne i miejscami industrialne. Mariaż tych cech przewija się w poszczególnych pomieszczeniach ze zmiennym priorytetem.
Parter domu przeznaczony jest do użytkowania przez wszystkich mieszkańców oraz gości z wyodrębnioną strefą prywatną rodziców.
Wydzielone zostały tu trzy strefy, które różnią się między sobą funkcją, ale również nastrojem i dominującą kolorystyką.
W przestrzeni wejściowej koncentruje się cała opowieść o wnętrzach tego domu:
surowa ściana z betonu architektonicznego zwieńczona prostym gzymsem z czerwonej, starej cegły, stalowa, czarna balustrada schodów i zaraz obok wykwintne, szklone fazowanymi szybami dwuskrzydłowe, białe drzwi do jadalni. Posadzka ułożona w szachownicę z dużych, szarych płyt w dwóch odcieniach, a na niej orientalny, ciepły dywan i bardzo kolorowe, ozdobne drzwi zewnętrzne Te pozornie rozbieżne zestawienia są właśnie odzwierciedleniem idei projektu. Będą obecne z różnym nasileniem we wszystkich wnętrzach tego domu czyniąc w nim atmosferę swobody, luzu i naturalności.
W strefie dziennej znalazły miejsce: kuchnia, jadalnia i salon. To strefa "intensywna". Wnętrza będą użytkowane przez wszystkich mieszkańców, często gości.
Wydzielona z parteru strefa prywatna rodziców obejmuje sypialnię, łazienkę z sauną i garderobę. Jest to strefa wypoczynkowa, zapewniająca poczucie ciepła, bezpieczeństwa, relaksu. Utrzymana jest w jasnych barwach i lekkim nastroju.

Piętro przeznaczone jest dla czwórki dzieci: Filipa, Wojtka, Rysia i Krysi. To strefa kolorowa, zabawna, jasna i wesoła. Panuje tu klimat beztroski, nieco bałaganu, miłości i ukojenia. Składa się z pokoju wspólnego, 2 łazienek i 4 sypialni.

Cały projekt z założenia jest skrupulatnie przygotowanym podłożem do kontynuowania założeń i działań dla użytkowników. Nadaje kierunki, wskazuje kolorystyki, charakter wnętrz. Nigdy nie będzie skończony, kontynuacja będzie następowała każdego dnia życia w tym domu tworząc jego kolejne odsłony.

(zobacz projekt domu)

02-202 Warszawa, ul. Drawska 5, kom.: 607 05 75 07, tel.: (22) 658 25 65, e-mail: soprojekt@soprojekt.pl

. . .